«Батьківщинівець» вшанував річницю села Жовте - місця Жовтоводської битви

Депутат Дніпропетровської обласної ради від ВО «Батьківщина» Гілал Ісаєв взяв участь у святкуванні Дня села Жовте.

Гілал Ісаєв привітав селян зі святом, багатьом з них вручив подяки та подарунки. Адже саме у Жовтому він тривалий час жив з родиною і саме тут розпочинав свою трудову діяльність.

Для тих, хто завітав на День села, знайшлося багато цікавого - виставки - продажі кулінарних виробів, робіт сільських майстрів, розіграш лотереї, забави на надувній гірці та батуті, дискотека, безкоштовна смачна козацька каша, канапки та чай. А учасники художньої самодіяльності сільського Будинку культури, Центру дозвілля для молоді та учні Жовтянської середньої загальноосвітньої школи 1-3 ступеню демонстрували свої мистецькі здібності.

Історія села Жовтого сягає ХVІІ століття, коли запорізькі козаки розташували тут свої курені по обидва боки річки Жовта. До 1648 року відставні старшини Війська Запорізького з родичами і наймитами засновували хутори, які ділилися на курені і сотні. Що характерно, така традиція збереглася дотепер. У Жовтому нині нараховується дев’ять сотень.

Село ще відоме тим, що в цих місцях (територія сучасних сіл Жовтого, Миролюбівки, Богдано-Надеждівки, Григорівки, Холодіївки) 19 квітня - 6 травня 1648 року проходила історична битва козаків під керівництвом Богдана Хмельницького з авангардом польсько-шляхетського війська, відома в історії як битва під Жовтими Водами.

За переказами, штаб Богдана Хмельницького розмістився саме у Жовтому, звідки він послав дозір до Кам’яного Затону, аби залучити на свій бік реєстрових козаків, разом з якими оточив польське військо і вщент його розгромив.

Після знищення Запорізької Січі Жовте стало державною військовою слободою, яка на той час мала 71 двір з 283 мешканцями. У 1857 році військові поселення були скасовані царським урядом. Внаслідок цього жителі села Жовте стали державними селянами, які після земельної реформи 1861 року викупили землю у держави, перетворивши її у власність громади.

Найбільша кількість населення в Жовтому була у 1921 році - 8503 чоловік, які проживали у 1687 господарствах.

Ще у 1954 році в селі встановлено пам’ятник Богданові Хмельницькому, біля якого традиційно проводяться всі урочисті заходи. А в День села тут згадували історичні етапи розвитку Жовтого. Зі сцени вітали старожилів села, іменинників цього дня, односельців - учасників війни на Донбасі.