Депутат від «Батьківщини» забезпечив реставрацію пам’ятника Богдану Хмельницькому

Депутат Дніпропетровської обласної ради від ВО Батьківщина», лідер партійців Пятихатського району Гілал Ісаєв ініціював та підтримав реставрацію памятника Богдану Хмельницькому.

Гілал Ісаєв надав допомогу як у безпосередньо реставраційних роботах, так і в ремонтних на прилеглій території, яку також привели у належний стан.

«Пам’ять про полеглих у боях, в різні роки і століття, захисників України безсмертна. Вона - в пам’яті народу, в книгах, назвах міст і вулиць. І звичайно, застигла, ніби повертаючи нас в той час, ось в таких монументах. Наше та прийдешні покоління будуть завжди віддавати данину пам’яті, поваги та шани воїнам-героям та легендарному українському гетьманові», - говорить Гілал Ісаєв, уродженець Азербайджану, відомий численними патріотичними ініціативами не лише в Пятихатському районі.

Пам'ятник Богдану Хмельницькому в с. Жовте П'ятихатського району встановлений у 1954 році. Остання реставрація монументу проводилася у далекому 1988 році до 340 - річчя відомої історичної битви під Жовтими Водами.

Бетонну плиту з написом «Місце переможної битви Богдана Хмельницького над військами польської шляхти 6 - 8 травня 1648 року» тепер замінено на мармурову.

Для жителів Жовтого ця територія – особливе місце. Село відоме з 17 століття. Саме в Жовтому розташовувалася ставка Богдана Хмельницького під час битви між військами Речі Посполитої і запорізькими козаками в січні 1648 року. Битва, яка тривала три тижні, завершилася повним розгромом поляків і стала першим великим боєм в українсько-польській війні 1648-1657 років. За переказами, штаб Богдана Хмельницького розміщувався у Жовтому, звідки він скерував дозір до Кам’яного Затону, щоб залучити на свій бік реєстрових козаків, поповнивши якими свої загони, гетьман оточив польське військо і вщент розбив його.