Дніпропетровська обласна рада прийняла звернення проти підвищення цін на газ

Дніпропетровська обласна рада на сесії 7 грудня прийняла ініційоване «Батьківщиною» звернення до Петра Порошенка з вимогою скасувати Постанову Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року про підвищення ціни на газ для населення.

У зверненні облрада заявила, що підвищення ціни на газ для населення неприпустимим і таким, що порушує конституційні права громадян України на доступні житлово-комунальні послуги для всіх споживачів та порушенням їх конституційних прав на достойний рівень життя. В умовах, коли «Укргазвидобування» та приватні компанії видобувають з українських надр понад 20 млрд. кубометрів газу, населення України споживає 17 млрд. Кубометрів. Але населення змушують сплачувати по тарифах, багаторазово віщих за собівартість українського газу.

Така політика призводить не лише до матеріальних втрат населення, але й до накопичення небезпечних боргів теплопостачальних підприємств.

В цій ситуації, обласна Рада вимагає від Президента виконати конституційний обов’язок відповідності до пункту 15 статті 106 Конституції - зупиняє дію актів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності цій Конституції.

Наводимо нижче повний текст рішення:

Президенту України П. О. Порошенку

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Дніпропетровської обласної ради VII скликання

щодо негайного зупинення в порядку п. 15 ст. 106 Конституції України Постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року про підвищення

ціни на газ для населення

Кабінетом Міністрів України 19 жовтня 2018 року було прийнято рішення про підвищення ціни на газ для населення на 23,5%. Зазначене рішення було прийнято Урядом фактично після початку опалювального сезону, що показує безсистемність та безвідповідальність урядової політики у цій сфері.

За рішенням Уряду з 1 листопада поточного року ціна газу для населення складатиме 8550 грн. за тисячу кубометрів.

Традиційно Голова Уряду аргументував такі дії виконанням вимог МВФ для виділення чергового кредитного траншу. Україні потрібно знайти прийнятні фінансові інструменти. Співпраця з МВФ – один з таких інструментів. Але активізувати її можна лише при умові виконання зобов’язання щодо ціни на газ для населення.

Тобто, Уряд черговий раз замість вчинення дій щодо розвитку економіки та підтримки бізнесу в країні та подолання корупції знову намагається залізти в кишеню звичайних громадян та саме за їх рахунок вирішити питання погашення багатомільярдних кредитів.

Насправді ж МВФ вимагає лише збалансувати економіку, привести до оптимальних показників дефіцит державного бюджету та боргових зобов’язань.

Ми, депутати Дніпропетровської обласної ради, вважаємо рішення Уряду від 19 жовтня про Наголошуємо, що внутрішні резерви України за умови їх ефективного використання та викорінення корупції дозволять забезпечити економічну незалежність держави, у тому числі й енергетичну.

«Укргазвидобування» та приватні компанії видобувають з українських надр понад 20 млрд. кубометрів газу. У той же час населення України споживає 17 млрд. кубометрів. Україна має чудові перспективи нарощувати видобуток власного газу. Цим газом Україна могла б покривати усі свої потреби та продавати його на експорт.

Поважне експертне середовище зазначає, що об’єктивна вартість українського газу – від 1500 до 2000 грн. за тисячу кубометрів. Навіть існуюча до 19 жовтня 2018 року ціна для українців (6957 грн. за тисячу кубометрів) у 3,5-4,5 рази більше за оголошену експертами. Відтак, яке економічне обґрунтування дозволило Уряду вчергове підвищити ціни на газ для населення ?

Крім того, аналіз поточної ситуації в Україні засвідчує випередження зростання тарифів над зростанням доходів населення. Останні протягом 3 років зросли щонайменше у 5 разів!

Паралельно з цим ще скасовуються субсидії, які багато людей отримували в попередні роки.

Також зміна ціни газу в період опалювального сезону, яка не узгоджена в часі з встановленими законодавством термінами проходження регуляторної процедури зміни тарифів на теплову енергію, призводить до збитків підприємств теплопостачання, їхньої неспроможності розраховуватися вчасно за газ, до накопичення штрафних санкцій, а відтак, наносить матеріальних збитків як територіальним громадам - власникам підприємств, так і платникам податків, які через безвідповідальні дії Уряду, будуть погашати штрафні санкції із єдино можливого джерела - місцевого бюджету.

Вже сьогодні борги теплопостачальних підприємств перед газопостачальної компанією становлять більше 13 млрд. грн, а штрафні санкції - близько 7 млрд. грн.

І саме тому, ми депутати обласної ради, в такій тяжкій ситуації зобов’язані стати на захист людей, що нас обирали та звернутися до Вас, Президента України, з вимогою скасувати цей злочин перед людьми.

У відповідності до п. 15 ст. 106 Конституції України Президент України зупиняє дію актів Кабінету Міністрів України з мотивів невідповідності цій Конституції з одночасним зверненням до Конституційного Суду України щодо їх конституційності.

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо від Вас :

• виконати конституційний обов’язок перед власними громадянами і зупинити дію Постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 року щодо підвищення ціни на газ для населення та вжити заходів щодо скасування вказаної Постанови Кабінету Міністрів України;

• забезпечити виконання вимог законодавства щодо 100% поквартирного обліку газу, першочергово - для одержувачів субсидій ;

• ініціювати збільшення фінансування державних програм в сфері підвищення енергоефективності ;

• ініціювати створення державного фонду (або розширити можливості фонду енергоефективності) для підтримки першочергових інвестицій в проекти переведення систем теплопостачання (з 4-ьохтрубної на 2-хтрубну) для широкомасштабного встановлення індивідуальних теплових пунктів та можливості суттєвого зменшення втрат тепла і води в мережах.