Нова влада встановить мир і наведе лад у країні, ціна на газ буде справедливою – втричі меншою: Юлія Тимошенко зустрілась з громадою у Кривому Розі

Нова команда, яка наступного року візьме відповідальність за державу, має зупинити дві війни, що ведуться сьогодні проти народу України, зовнішнім і внутрішнім ворогом.

Про це Юлія Тимошенко заявила під час зустрічі з інтелектуальними та громадськими колами Кривого Рогу.

«В Україні йде не одна війна, а дві: одна – із гарматами, а друга, де воюють фінансовою політикою, соціальними нікчемними стратегіями. Нам потрібно нарешті виробити шлях, який виведе нас з цієї пастки», – наголосила лідер «Батьківщини».

Відповідаючи на запитання щодо повернення миру, Голова партії зазначила, що народ має знати правду, а речі треба називати своїми іменами: війна – це війна, частина території України є окупованою, а Крим – анексований Росією.

Мінські домовленості за чотири з половиною роки не дали результату, адже «формат переговорів та учасники переговорів вибрані неправильно», переконана вона.

«Нам потрібна сильна армія, але для завершення війни потрібно провести правильний переговорний процес на базі Будапештського меморандуму», – пояснила Юлія Тимошенко.

Політик обурена діями Головнокомандувача з дипломатичною освітою, що не використовує можливості Будапештського меморандуму – «гарантійного документу для України».

«Чому цей гарантійний документ взагалі викреслений з дипломатичних переговорів. І чому за чотири з половиною роки всіх, хто давав гарантії Україні на рівні президентів, канцлерів та прем‘єрів, не посадили за стіл переговорів і не запитали: «Як вони збираються виконувати гарантії, які вони дали?» – зауважила лідер «Батьківщини».

Юлія Тимошенко запевнила, що нова влада після президентських виборів побудує правильний формат переговорів.

Зупинити другу війну, внутрішню, на її думку, під силу Новому економічному курсу. Глобальна стратегія перетворень, що робить ставку на інновації та інтелект, забезпечить стабільність гривні, приборкає інфляцію, суттєво зменшить тарифи і податки, запровадить кредити за європейськими ставками, розповіла Юлія Тимошенко.

Вона нагадала, що розробники Нового економічного курсу вже розпочали національне обговорення та вдосконалення покрокового плану відродження країни на спеціально створеній Інтернет-платформі. Та закликала всіх небайдужих долучитися до цього процесу.

«Підняття рівня життя людей – це стратегічне питання для нової влади», – підсумувала Юлія Тимошенко.

Також Юлія Тимошенко закликала депутатів усіх рівнів повстати проти рішення Порошенка підвищити тарифи на газ для громадян.

Про це вона заявила під час зустрічі з громадою міста Кривий Ріг, на Дніпропетровщині.

Підняття ціни на газ на 23,5% лідер партії назвала викликом всім українцям.

«Учора ми звернулися до депутатів усіх рівнів негайно скликати позачергові сесії. Ми звернулися до спікера Андрія Парубія з вимогою провести позачергове засідання Верховної Ради. Якщо депутати, яких українці делегували, не проголосують за мораторій на підвищення тарифів на газ, жодному з них більше не давати путівки в органи влади. Підвищення тарифів – це реальна руйнація життя українців», – наголосила вона.

За словами Тимошенко, влада, власники українських газових родовищ, розповідають людям, що у світі є ринкова ціна на газ і що нам також треба мати ринкову ціну на газ.

«Вони кажуть, ми вам встановлюємо таку ціну, як в Європі. Але, по-перше, двох країн ЄС з однаковою ціною на газ не існує. Тарифи на газ, на воду, на тепло встановлюються в кожній країні з врахуванням того, скільки здатні платити споживачі, скільки потягне народ», – пояснила лідер «Батьківщини».

Голова партії зауважила, що в ЄС доходи людей, у середньому, у 16 разів вищі за доходи українців.

«Якщо в них високі доходи, то їм ставлять високі тарифи, бо тарифи – це ще один податок. А як нам, де доходи у 16 разів нижчі, можна  поставити найвищі в Європі тарифи?» – обурилася вона.

На переконання Юлії Тимошенко, тарифи – це просто величезна система поборів через монопольні структури: «Ринок встановлює ціну, а Україні ціна встановлюється постановою уряду. Десь у світі є ринок, де ціна постановою уряду встановлюється? Це обман!».

Як зазначає політик, вартість українського  газу, враховуючи собівартість видобутку, ренту, транспортування, податки – це максимум 80-90 дол. за тис. кубометрів. Лідер партії навела приклад Казахстану, який виробляє достатньо власного газу та продає своїм жителям по 92 дол. за тис. кубометрів.

Перепродаж українцям газу власного видобутку за втричі завищеною ціною Юлія Тимошенко назвала корупційною махінацією влади.

Для того, щоб вирішити ситуацію з тарифами, переконана лідер «Батьківщини», треба мати один ресурс – політичну волю: «Ми припинимо це знущання над людьми. Громадяни матимуть газ за власною, справедливою ціною».