Стокгольмський арбітраж виніс проміжне рішення на користь "Нафтогаз" по його позову до російського "Газпрому"

Стокгольмській арбітраж виніс проміжне рішення на користь "Нафтогазу" за його позовом до російського "Газпрому" щодо газового контракту 2009 року.

Контракт був укладений у надважких політичних та погодних умовах.

Україна у період однієї з найхолодніших зим залишилася без гарантій постачання газу і тоді, саме завдяки Юлії Тимошенко, вперше був задіяний механізм реверсних поставок газу із Заходу країни на Схід, якій не дозволив Україні перетворитися на суцільний крижаний Алчевськ.

Кабальні умови контракту стали наслідком недолугої політики президента Віктора Ющенка, який вирішив змінити умови попереднього контракту з "Газпромом", за яким до 2013 року Україна отримувала б російській газ за ціною 50 доларів США за 1000 кубічних метрів.

Починаючи з 2005 року, Україна вимушена була кожного року домовлятися з "Газпромом" на нових умовах. Внаслідок чого ціна на російській газ постійно зростала. Саме завдяки Ющенкові, екс-голова "Нафтогазу" Олег Дубина був відкликаний з переговорів з "Гапромом" 28 грудня 2008 року, коли вже була узгоджена ціна у 232 долара США за 1000 куб.м. газу. Внаслідок чого спровокувалася так звана "газова криза 2008/2009", від якої потерпала як Україна так і Європа.

В 2009 році Росія шантажувала Україну можливим непостачанням газу, а Європу - припиненням транзиту газу через українську територію.

В цей час на уряд Тимошенко здійснювався шалений тиск з боку європейської спільноти і єврокомісара Андріса Пиєбалгса, які вимагали забезпечення безперервного транзиту російського газу до країн ЄС.

Саме через тиск з боку ЄС та неспроможності за рахунок реверса перекрити всі потреби у блакитному паливі і було запропоновано компромісне рішення у вигляді стандартного, для більшості європейських споживачів, газового контракту. Такі самі контракти уклали в 2009 році більшість європейських споживачів російського газу.

Суттєвою відмінністю українського контракту, на чому наполягла Юлія Тимошенко, стали три моменти:

1. домовленість про незмінність ціни на газ у 2009 році і фіксації її на рівні 232,98 долара США за 1000 куб.м. газу;

2. можливість щорічного перегляду ціни на газ;

3. можливість зміни умов контракту у Стокгольскому арбітражі у разі виникнення спорів.

Те, що Україна перемогла Росію у арбітражі зараз, – це велике досягнення, але на превеликий жаль, згаяно багато часу, бо ніщо не заважало домогтися перегляду контракту в 2010-2012 роках, як це зробили Польща, Німеччина, Словаччина та інші європейські країни.