Юлія Тимошенко 24 квітня провела прес-конференцію в Дніпрі

Під час спілкування з журналістами, яке відбулося в інформагенції «Міст - Дніпро», Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» разом з Асоціацією фермерів та «Свободою» ініціює проведення Всеукраїнського референдуму щодо заборони на продаж сільськогосподарських земель: «У нас є реальна мета провести Всеукраїнський референдум щодо заборони продажу сільськогосподарської землі. Сьогодні Україна - найбільша європейська країна - посідає перше місце на континенті за рівнем корупції. І це визначено міжнародними структурами. Україна також увійшла до десятки найкорумпованіших країн світу і посіла перше місце в Європі за смертністю немовлят і матерів. На тлі всього цього, а також повнго сповзання України в неконтрольованому хаосі, розгортається колосальна афера, організована Президентом України, прем'єром і більшістю в парламенті. Це розпродаж сільськогосподарських земель. І до цього питання українська влада спільно з найбільшими агрохолдінгами підійшли фундаментально. До цього процесу також приєдналися найбільші транснаціональні компанії. Через вплив в засобах масової інформації, через своїх куплених експертів, через «громадські організації», українцям розповідають про те, яке це щастя - продаж сільськогосподарських земель. Але це не просто «щастя», а колосальне нещастя. І якщо сьогодні ми це допустимо, то можна вважати, що ми перекреслили своє майбутнє », - сказала вона.

Зняття мораторію на продаж сільгоспземель є однією з вимог, висунутих Міжнародним Валютним фондом для подальшої співпраці з Україною. Юлія Тимошенко наголосила, що реалізація земля через багаточисленні тіньові схеми принесе одержувачу вигоду порядку трильйона євро: «У тій же Німеччині гектар землі, яка за якістю набагато гірша за українську, продається за ціною близько € 80 тис.. В Україні ж сьогодні землю хочуть скуповувати по $ 500-700 за гектар за нелегальними схемами. На скупці і перепродажу землі через різні корупційні схеми сьогодні можуть заробити близько трильйона євро. Це 40 обсягів ВВП України за рік. Важливо, хто отримає прибуток від землі: або це будуть мільйони фермерських сімей, або це будуть 20 агрохолдингів, які просто зберуть урожай. І на цих територіях не потрібно ні села, ні селян. Там просто заллють землю пестицидами і все », - додала політик.

Голова ВО «Батьківщина» переконана, що політика укрупнення територіальних громад за рахунок їх об'єднання знищує малі українські села. «Сьогодні в Україні налічується 38 тис. фермерських господарств. У сусідній Польщі - 2,5 млн.. Ось у яку трагедію занурена сьогодні Україна. І ось в чому полягає стратегія так званої «децентралізації», яку проводить Гройсман. Сьогодні об'єднують громади, а маленькі села фактично приречені на вимирання, бо там зачиняються школи, дитячі садки, клуби, ФАПи. Все це переноситься до адміністративного центру - міста або великого села. Фактично сільськогосподарські землі позбавляють одноосібних господарств і дрібних фермерських господарств. Сільськогосподарська земля зачищається від українців. Такого масштабного знищення Україна не бачила ще ніколи », - зазначила Юлія Тимошенко.

Політик переконана, що «зачистка» земель проводиться для подальшої їх скупки представниками крупного капіталу: «Сьогодні ніхто не йде шляхом монопольних агрохолдингів, як це відбувається в Україні. Сьогодні опублікований рейтинг найбагатших людей України. Так ось до першої десятки входить двоє власників агрохолдингів. Ось що дає земля. До речі, до цього рейтингу входять не двоє, а троє людей - туди включено Порошенка, сім'я якого незабаром підійде до мільйона гектарів землі в тіньовій її купівлі. Сьогодні їхнє завдання - узаконити все, що було скуплено», - підкреслила Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко зазначила, що в рамках пенсійної реформи, яка повинна відбутися в Україні в рамках Меморандуму з МВФ, населення чекає ряд нововведень, зокрема, ліквідації пенсійних пільг. «До чого призвело підвищення мінімальної заробітної плати? До тотальних скорочень в бюджетній сфері. Фактично це підірвало соціально - економічну ситуацію в країні. Вони не тільки збираються скасувати пільги по пенсіях для людей, які працювали в шкідливих галузях. Вони абсолютно точно будуть підвищувати вік виходу на пенсію. Але найстрашніше це те, що вони хочуть ввести податок на всі пенсії, починаючи від 0 грн.. Вони хочуть брати з пенсій податок на доходи фізичних осіб в розмірі 17%. Тобто, ніякого фактичного підвищення пенсій не буде. Всі ми спостерігали страшну інфляцію, людям не індексували пенсії і зарплати. Фактично вони накопичили гроші, якими повинні були проводити індексацію і за рахунок них дадуть людям крихти, забираючи натомість всі пільги», - підкреслила політик.

Лідер ВО «Батьківщина» наголошує: на сьогоднішній день мова йде не про реформування пенсійної та фінансової сфер, а про поставлення «потрібних» людей на ключові пости: «Сьогодні країну очолює команда ліквідаторів країни. Я не вірю, що вони чогось не розуміють і не спроможні оцінити те, що роблять з країною. Я переконана, що одного ліквідатора (Гонтарєву) прибирають, а натомість поставлять іншого. І сьогодні мова йде про захист самого факту існування України і її народу», - додала Юлія Тимошенко.

Голова ВО «Батьківщина», народний депутат України Юлія Тимошенко вважає, що підсумком діяльності Валерії Гонтарєвої на посаді глави Нацбанку України є повне знищення середнього класу країни: «Вона (Гонтарева, - ред.) знищила гривню і, рано чи пізно, вона буде відповідати за кримінальним кодексом перед українським суспільством. Вона фактично знищила середній клас в Україні. Вона і всі, хто стоїть над нею, - Порошенко, Яценюк, Гройсман. Всі вони виконували цю програму. У тих банках, які вона «закопала», середній клас втратив близько 450 млрд. грн, включаючи майно. І зараз середній клас масово покидає Україну », - вважає Юлія Тимошенко.

Лідер «Батьківщини» зазначила, що для заборони на реалізацію сільськогосподарських земель необхідно отримати 3 млн. голосів в рамках референдуму. Згідно з чинним законодавством проведення референдуму може ініціювати група чисельністю 500 осіб. На сьогоднішній день для проведення Всеукраїнського референдуму про заборону продажу сільськогосподарських земель створена група чисельністю понад 10 тис. людей.

Вже найближчим часом документи з даними про створення ініціативної групи будуть передані до Центрвиборчкому для подальшого отримання дозволу на проведення референдуму.