Юлія Тимошенко назвала основні напрямки військово-політичного курсу України на форумі “Нова стратегія миру та безпеки”

У вівторок, 30 жовтня, у НСК «Олімпійський» розпочав роботу Національний форум «Нова стратегія миру та безпеки», ініційований Юлією Тимошенко. У форумі взяли участь військові, волонтери, військові медики та капелани, експерти з питань безпеки, представники дипломатичного корпусу та міжнародних організацій.

Лідер «Батьківщини» презентувала політико-стратегічний план перемоги у війні, повернення та реінтеграції окупованих територій, а також концепцію зовнішньої безпеки України.

За словами Юлії Тимошенко, членство України в НАТО могло б стати гарантією безпеки, на яку Україна мала б розраховувати в обмін на відмову від ядерної зборої.

«27 років ми вели неефективну дипломатичну, оборонну та безпекову політику. Треба визнати: відмова від ядерної держави – наша історична помилка», – сказала лідер «Батьківщини».

Вона переконана, що жодні міжнародні гарантії безпеки не працюють, якщо вони не підкріплені надійними механізмами їхнього виконання.

«Коли ми відмовлялися від ядерної зброї, єдина гарантія, яку ми могли отримати та яка була б непохитною: ми – зброю, а нам – членство в НАТО.»

На думку лідера «Батьківщини», надані Україні Києву в рамках Будапештського меморандуму гарантії мають бути виконані. Для цього

Тимошенко має намір запросити до України очільників країн-підписантів Будапештського меморандуму – США, Великобританії та Росії, а також лідерів Франції, Китаю, Німеччини та Верховного комісара ЄС з питань безпеки і запровадити новий формат переговорів «Будапешт-плюс», оскільки наявний нині «мінський» формат не виконує своїх завдань.

Окремої критики під час виступу Юлії Володимирівни зазнали неприйняті для України умови «мінських угод». «Жодної загальної амністії без розбору. Жодного особливого статусу ні для Донецької, ні для Луганської областей бути не може! Нам потрібна Нова Конституція, яка дасть повноваження та свободу всім громадам в Україні, але залишить нашу державу унітарною. Жодного федералізму не буде допущено, тому що це є шлях до нового сепаратизму», – наголосила вона.

Лідер «Батьківщини» нагадала, що її фракція була проти такого «специфічного шляху досягнення миру, як Закон України про особливий статус Донецької та Луганської областей».

Голова партії упевнена, що «зміцнений і розширений дипломатичний механізм «Будапешт плюс» дозволить  повернути Україні свою «суб’єктність у переговорному процесі», відкриє перспективи включення в міжнародний порядок денний питання незаконної анексії Криму, яке не є предметом Мінських домовленостей.

«Я хочу ще раз чітко, ясно та зрозуміло наголосити: і Крим, і Донбас – це Україна. І інакше ніколи не буде!» – заявила Юлія Тимошенко і розкритикувала президента Порошенка, який за майже п’ять років війни не використав можливості Будапештського меморандуму  для повернення миру в Україну.

Також Тимошенко повідомила про початок формування так званого воєнного кабінету, який опікуватиметься розвитком стратегії миру для України.

«Оголошую початок формування воєнного кабінету, склад якого буде оприлюднений до президентських виборів. Країна повинна побачити склад майбутнього воєнного кабінету», – сказала лідер «Батьківщини» під час виступу на Національному форумі «Нова стратегія миру та безпеки», що проходить у Києві.

Вона наголосила, що опікуватиметься цим процесом екс-депутат та колишній віце-прем’єр-міністр уряду АР Крим Андрій Сенченко, який «має досвід врегулювання гострих конфліктів, що відбувались на півострові в ці роки».

За словами Юлії Тимошенко, нині Україна потребує формування глибоко професійного стратегічного мислення і адекватного стратегічного планування, чого не забезпечив нинішній Президент України.