Закон про "пенсійний геноцид" позбавить майбутніх пенсіонерів можливості вийти на пенсію у 60 років

Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Сергій Євтушок у прямому ефірі телеканалу «1+1».

Ухвалений закон збільшує не пенсію, а пенсійну виплату. І не всім, а приблизно половині пенсіонерів. І не на 140 грн., а лише на 79 грн. Оскільки переносить дату планового підвищення прожиткового мінімуму з 1 312 грн. до 1 373 грн. з 1 грудня на 1 жовтня 2017 року. Така норма є прямим порушенням п.2 статті 95 Конституції України, що чітко вказує: виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків. Відповідно, Уряд може припинити ці виплати на власний розсуд в будь-якій момент, бо Конституція має вищий пріоритет над будь-яким законом. Або припинити їх він буде вимушений за рішенням Конституційного суду України.

Гірше того, підвищення пенсійної виплати на 2018 рік урядом не передбачене. Принаймні на даний час.

Пенсії для майбутніх пенсіонерів скоротяться через зменшення коефіцієнту ваги страхового стажу з 1, 35% до 1% за кожен рік стажу. Тобто, пропрацювавши 35 років людина отримає лише 35% від зарплати, а не 47,25%, як було "до реформи".

Ті, в кого на 1 січня 2018 року немає 25 років страхового стажу не зможуть вийти на пенсію у 60 років. Фактично, пенсійний вік збільшується до 65 років.

Всі пенсіонери, що отримають перерахунок пенсій в жовтні, найближчим часом мають пройти процедуру переоформлення житлово-комунальних субсидій, оскільки в них змінився розмір доходу. І, скоріш за все, субсидії будуть зменшені. "Осучаснення" пенсій навряд чи компенсує втрати субсидій.

За прогнозами Мінсоцполітики, до 2028 року лише половина українців матиме право на пенсію за віком. Всі інші будуть розраховувати винятково на соціальну допомогу.

Фракція "Батьківщини" у парламенті не віддала жодного голосу за такі "покращення".