«Батьківщина» підтримує жителів 30-кілометрової зони Запорізької АЕС

Депутат Дніпропетровської обласної ради від ВО «Батьківщина» Олександра Сотула взяла участь в установчих зборах «Асоціації громад зон спостереження атомних електростанцій», які відбулися у Нікополі.

Олександра Сотула як депутат обласної ради опікується саме 12-м виборчим округом, до якого входять міста Нікополь, Марганець, Покров та Нікопольський район.

У 30-кілометровій зоні Запорізької атомної станції, проживають сотні тисяч людей, яким нинішня влада скасувала належні їм пільги на оплату електроенергії. Олександра Сотула до цієї проблеми долучилася найактивніше, об’їхала місцеві громади та зустрічалася з жителями, після чого виступала по телебаченню та закликала усіх реалізувати своє право та підписати скеровану Президентові України електронну Петицію, ініціатором створення якої виступив саме міський голова Нікополя Олександр Саюк.

Цей заклик підтримали понад 25000 жителів 30-кілометрової зони.

«Наша вимога базувалася на тому, що була порушена Конституція України. Її 22 стаття забороняє приймати закони, що звужують права громадян. Мешканці мали пільгу, яка не просто була прописана у постанові Кабінету Міністрів чи у підзаконному нормативному акті. Вона закріплена законом України «Про електроенергетику», у статті 17 якого вказано, що мої виборці мають право на 30% знижку», - розповідає Олександра Сотула.

У відповіді на петицію Президент України Володимир Зеленський переадресував наші вимоги про відновлення законної пільги на Кабінет Міністрів України, з проханням опрацювати надані пропозиції, звернувши особливу увагу на дотримання конституційних прав громадян.

Саме з метою активізації громадськості у вирішенні цього питання і були скликані установчі збори «Асоціації громад зон спостереження АЕС». У них взяли участь делегати від усіх чотирьох зон спостереження. Вже під егідою Асоціації жителі 30-кілометрової зони будуть і надалі відстоювати права, пов’язані не тільки з оплатою електроенергії, а й з екологією, субвенціями з державного бюджету у якості компенсації ризиків проживання в зоні дії АЕС.

«Перед нами сьогодні стоїть багато завдань і зі свого боку я як депутат Дніпропетровської обласної ради та одна з керівників обласної організації ВО «Батьківщина», докладу всіх зусиль, щоб створювана «Асоціація» працювала ефективно та на благо громад», - зазначила у своєму виступі на установчих зборах Олександра Сотула.