«Батьківщина» у Томаківці провела круглий стіл на тему торгівлі землею за участі Держгеокадастру

Засідання круглого столу на тему торгівлі українською землею відбулося у Томаківці, яка до адміністративної реформи була районним центром.

У спілкуванні, яке ініціювали «батьківщинівці», взяли участь участь фермери, громадські активісти та представник місцевого органу Держгеокадастру, а також аграрії у режимі он-лайн, які задіяні у невідкладних весняно-польових роботах.

Всі учасники засідання рішуче виступили проти відкриття ринку торгівлі українською землею за нинішньої ситуації державі.

Представник місцевого органу Держгеокадастру насамперед привернув увагу до того, що протягом останніх років необхідна індексація нашої землі не здійснювалася взагалі. Це слід розцінювати як усвідомлені дії з її знецінення, щоб комусь без зайвих витрат найголовніше багатство України потім можна було придбати. Якщо землю й продавати, то тільки через Земельний банк, якого дотепер не створено, хоча розмови про це ведуться не один рік.

«З відкриттям ринку землі ні в якому разі не можна поспішати. Всі оборудки з нею мають здійснюватися тільки через органи місцевого самоврядування. До того ж механізму торгівлі землею просто не існує. У Європі один її гектар коштує до 40 тисяч доларів США, а ми пропонуємо купувати за цінами просто символічними», - зазначив депутат Дніпропетровської обласної ради від ВО «Батьківщина» останніх скликань Іван Рязанцев.

Як зазначив лідер партійців на території Томаківської селищної ради Володимир Лавріненко, люди таким перебігом подій у нашій державі дуже стурбовані. У затіяну владою земельну реформу у такому вигляді вони просто не вірять.

«Ми пропрацювали на землі по 40-50 років, а тепер її хочуть у нас забрати за безцінь. Саме такими аргументами насамперед мотивують несприйняття земельної реформи мої земляки», - зазначає Володимир Лавріненко.