Юлія Тимошенко взяла участь у засіданні Правління «Асоціації громад зон спостереження АЕС України» в Нікополі

Голова Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко взяла участь у представницькому зібранні, яке відбулося 25 листопада в Нікополі. Це – розширене засідання Правління «Асоціації громад зон спостереження атомних електростанцій України», яку було створено сім місяців тому. У конференц-залі Нікопольської міської ради також засідали депутатки Дніпропетровської обласної ради від ВО «Батьківщина» Антоніна Ульяхіна та Олександра Сотула, керівник Нікопольської районної держадміністрації Євген Євтушенко, очільники органів місцевого самоврядування Нікополя, Марганця, Кам’янки-Дніпровської. В он-лайн режимі в засіданні взяли участь 4 народні депутати України (фракція «Батьківщина»), 10 уповноважених представників членів Асоціації, понад 20 представників інших громад з усіх 4-х зон спостереження атомних електростанцій України.

Голова Правління Асоціації, міський голова Нікополя Олександр Саюк поінформував учасників про роботу, яка була виконана за останні три місяці. З метою захисту порушених прав жителів населених пунктів, що входять до 30-кілометрової зони АЕС України, було скеровано декілька звернень до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, персонально на адресу окремих народних депутатів. Олександр Саюк ознайомив присутніх зі змістом отриманих відповідей.
Заступник Нікопольського міського голови Віталій Журавльов наголосив на тому, що за останні 7 років бюджети громад зон спостереження недоотримали сумарно понад 1,8 мільярда гривень як компенсацію ризику проживання біля атомних електростанцій. Причина – грубе порушення законодавства України щодо обов’язкового перерахування збору від «Енергоатому» до спеціального фонду держбюджету. Натомість кошти перераховуються до загального фонду, звідки використовуються державою на сторонні потреби.

Юлія Тимошенко озвучила учасникам засідання програму конкретних дій. Насамперед з метою захисту прав жителів населених пунктів зон спостереження фракція ВО “Батьківщина” у Верховній Раді України виступить ініціатором створення міжфракційного об’єднання народних депутатів. Юлія Тимошенко домагатиметься, щоб 137,5 мільйона гривень компенсації ризиків проживання у 30-ти кілометрових зонах, які досі не розподілені з держбюджету 2021 року, було перенесено до держбюджету 2022 року.

«Громади не повинні втратити ці кошти. Народні депутати від Всеукраїнського обєднання «Батьківщина» послідовно боротимуться за повернення 30-відсоткової знижки на оплату спожитої електроенергії», - наголосила лідерка партії.

Відповідні доручення Юлія Тимошенко дала народному депутату України Вадиму Івченку прямо під час засідання Правління Асоціації.

Наприкінці зібрання присутні присутні подякували Юлії Тимошенко та її команді за таку діяльну підтримку.